Chilliburner

Chilliburner

 
Víte že:
Najdete v lékárnách

Studie a výzkum

Chilli papričky podle archeologických vykopávek lidé znali už 7000 let před n.l., ve střední Americe je používali místní indiáni. Ve třetím tisíciletí před n.l. je běžně používali staří Inkové, kteří je pokládali za posvátné rostliny. Do Evropy se dostali až v roce 1493, kdy je do Španělska přivezl lékař na druhé Kolumbové výpravě Diego Alvarez Chanca, který o rok později, jako první v historii, vydává rozsáhlý materiál o schopnostech papriček.

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin. Ta je původcem tepla a pálení chilli papriček.

Už po desetiletí vědci znají účinek chilli papriček a kapsaicinoidů v nich obsažených na podporu hubnutí. Četné vědecké studie* a výzkumy vyzdvihují veliký potenciál kapsaicinoidů na kontrolu hmotnosti. Problém v přijímání doporučeného množství bylo, že výtažek z chilli papriček je výrazně pálivý a efektivní množství pro hubnutí může poškodit ústa a trávicí trakt.

Chilliburner je v tomhle směru přelomový!

Obsahuje vysoce koncentrovaný přírodní výtažek chilli papriček zpracovaný patentovanou technologií obalových materiálů do mikrokapslí, kde účinná složka poskytuje uživateli maximální efekt kapsaicinu bez podráždění úst a trávicího traktu. Tím řeší problém dodržení denní dávky.

 

Bilance příjmu a výdeje energie

Ve své podstatě je hubnutí jednoduchou záležitostí: vydaná energie, ve formě spálených kalorií, musí převyšovat energii přijatou v potravě. Leč, kterýkoliv odborník na diety může dosvědčit, že o dosahovaní záporné bilance energie se mluví lépe, než se dosahuje, hlavně když s poklesem příjmu kalorií se metabolizmus zpomaluje.

Známe 3 základní faktory spalování kalorií:

1. Základní hodnota metabolizmu
2.Telesná aktivita
Nový výzkum bohužel ale dokazuje, že samotné cvičení pomáhá ke snížení hmotnosti jen do jisté míry, protože zvyšuje chuť do jídla, a proto způsobuje zvýšení spotřeby kalorií. (Cloud 2009)
3. Výdej energie pomocí termogenických potravin
Stravou vyvolaná produkce tělesné teploty je jedním ze tří faktorů, který přispívá k dennímu výdeji energie. Vědci zjišťují jestli je látka termogenická /t.z. jestli zvyšuje produkci tělesné teploty/ sledováním změn ve výdeji energie následující po její užití. V sérii studií uskutečněných na Tsukuba Univerzite v Japonsku a Laval Univerzite v Kanade bylo zjištěno, že výdej energie významně vzrostl po tom co subjekty zkonzumovali jídlo obsahující chilli papričky (Yoshioka 1995,1998,2001).

 

* Manuela P.G.M Lajeune et al: Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. Br. J. Nutr (2003),90, 651- 659. Yoshioka M, et al: Effects of red-pepper diet on the energy metabolism in men. J Nutr Sci Vitaminol 1995; 41: 647–656